einde levens doula
'Als dood gaan net zoiets is als gaan slapen zonder weer wakker te worden, is geboren worden dan zoiets als wakker worden zonder je te herinneren ooit te zijn gaan slapen?'

Alan Watts

De Doula en het einde

Hoe je het leven ook benaderd, welk pad je ook volgt, welke wijsheden je ook maar aan het hart kluistert, het eind is voor ons allen hetzelfde. Aan het eind van de reis wacht de dood. Bijna iedereen heeft wel een eigen idee bij de dood, en vooral bij dood zijn. Door de eeuwen heen is onze relatie met de dood talloze malen veranderd. Tegenwoordig is onze relatie met de dood vaak moeizaam, de dood wordt meestal geweerd en genegeerd en vaak al helemaal niet als onderdeel van het leven beschouwd. Er is geen tijd om met de dood te zijn, of om rustig en met aandacht te sterven, als de kroon op het leven, waardig doodgaan. Of zo waardig mogelijk, zo goed mogelijk in overeenstemming met wat de degene die op de drempel van de dood staat wil en wenst.

Van oudsher

Al langer kennen we als steun en toeverlaat bij de geboorte de doula. Dit eeuwenoude beroep is zijn herintrede aan het doen in de hedendaagse samenleving. Oorspronkelijk is een Doula een 'Wijze vrouw' wiens wijsheid vooral rondom zwangerschap en geboorte werd uitgenodigd. Tegenwoordig is Doula-zijn meer dan dat, en niet 'gereserveerd' voor vrouwen. Een Doula kan uitgenodigd worden om een stervende bij te staan in het laatste hoofdstuk en te helpen deze unieke tijd betekenis vol te maken.
In gesprek met elkaar wordt duidelijk wat de wens is en hoe die zo goed mogelijk vervuld kan worden.
eindelevensdoula

Er zijn een aantal zaken waar ik je graag bij help:

Einde Levens Plan Consultatie
We onderzoeken en bespreken samen welke wensen er liggen wat betreft het einde van het leven en na het sterven, in overeenstemming met jouw waarden en achtergrond. Je maakt een duidelijk plan, dat zich kan ontwikkelen zoals nodig blijkt, en je kiest welke mensen hierbij horen.
Levenseinde Doula
Een holistische begeleiding en ondersteuning voor de stervende persoon en hun familie/gemeenschap. Begeleiding kan inhouden uitleg over het stervensproces, gezelschap, verzorger ondersteuning, en andere niet-medische ondersteuning
Thuis uitvaart ondersteuning
Ontvang ondersteuning bij het creëren van een rouw-periode en uitvaart ceremonie thuis voor de overledene, zonder (te) veel inmenging van een uitvaartcentrum. Zorg zelf voor jouw overleden geliefde en creëer een huiselijke ervaring die betekenisvol is voor jouw familie of gemeenschap.
Begrafenis Ceremonie
Samen creëren we een ceremonie die jouw overleden geliefde eert. De ceremonie reflecteert zowel jouw unieke ideeën als jouw traditie, hoe jij dat ook maar wenst.
Rouw begeleiding
Rouwen is een kunst, en een proces. Rouwen duurt precies zolang als het nodig heeft, geen dag korter of langer. Vaak is er geen tijd om goed te rouwen, de diepgang te kunnen zoeken die het rouwen nodig heeft. Vaak ontbreekt ook de steun en worden mensen geacht toch maar weer snel 'normaal te gaan doen' of zich 'erover heen te zetten'. Alles op zijn tijd. Ik kijk graag met je naar wat je nodig hebt in deze bijzondere tijd, en hoe dat zo eenvoudig mogelijk te creëren is.
Levensverhalen
Wat is jouw levensverhaal? We nemen ruim de tijd waarin jij mij jouw levensverhaal verteld. Ik maak aantekeningen en neem de gesprekken op om er voor jou een compact, poëtisch verhaal van te maken. Om te delen met jouw geliefden of om voor te lezen op jouw uitvaart. Hoe was het om jouw leven te leiden, wat kwam jij tegen op jouw pad, hoe zag jouw wereld eruit door jouw ogen?
De laatste hand
Na het overlijden nemen we ruimschoots de tijd om het lichaam van jouw dierbare te wassen en te kleden zoals dat gewenst is door de overledene of door jou. In een kalme setting waarin in alle ruimte is voor emoties maken we nauw contact met het lichaam van de dierbare, in dit ongelooflijk kwetsbare moment in het proces van overlijden en rouwen. Ik vertel je graag het verhaal hoe ik dit voor mijn eigen vader heb gedaan en hoe helpend het is geweest in mijn rouwproces.
Rouw wandeling - medicine walk
We maken een lange wandeling, liefst van zonsopgang tot zonsondergang. De meeste tijd brengen we in stilte door en observeren we het landschap waar we doorheen lopen. Regelmatig rusten we en is er ruimte voor dat wat er dan gedeeld wil worden, verhalen over de dierbare, contemplaties over de eigen sterfelijkheid of de (on)zin van het leven
(In lengte en duur aan te passen naar wat wenselijk en haalbaar is)
Einde Levens Plan Consultatie
We onderzoeken en bespreken samen welke wensen er liggen wat betreft het einde van het leven en na het sterven, in overeenstemming met jouw waarden en achtergrond. Je maakt een duidelijk plan, dat zich kan ontwikkelen zoals nodig blijkt, en je kiest welke mensen hierbij horen.
'Als ik dood ga, huil maar niet
ik ben niet echt dood moet je weten
't is maar een lichaam dat ik achterliet
dood ben ik pas als jij mij bent vergeten.

En als ik dood ga, treur maar niet
ik ben niet echt weg moet je weten
het is de heimwee die ik achterliet,
dood ben ik pas als jij dat bent vergeten.

En als ik dood ga, huil maar niet
ik ben niet echt dood moet je weten
het is het verlangen dat ik achterliet
dood ben ik pas als jij dat bent vergeten
dood ben ik pas als jij me bent vergeten.'

Bram Vermeulen

Gratis kennismakings gesprek

Klik hieronder om een gesprek te plannen met mij over alle zaken die te maken hebben met mijn werkzaamheden als Levenseinde Doula, stervensbegeleiding en rouw rituelen. We nemen alle tijd om te zorgen dat alle aspecten van wat jij voelt te willen bespreken aandacht krijgen.

Wat zeggen anderen over Bas?

Bas prepared a Human Design reading for me recently and it was an amazing and interesting experience: enjoyable, nurturing & informative. Bas discussed the chart with me and also sent me further reading material & resources. He responded warmly to further musings and questions after our call (it was a lot of fascinating information, which I’m still digesting!). I would say that the information and interaction I received from Bas are very helpful and positive for my life and my development (I felt validated and empowered and have made some meaningful changes as a result). Bas is a warm, supportive, grounded and grounding presence

A.Q Belfast

Ik heb een aantal behandelingen van Bas mogen ontvangen. Wat een fijne ervaringen! De ruimte die hij hield voelde heel veilig, waardoor het voor mij makkelijker was om los te laten en te ontvangen. Vervolgens gingen we samen op een prettige manier op zoek naar punten van spanning in mijn lichaam. Na de behandeling voelde ik me duidelijk meer ontspannen en gegrond. Zeker een aanrader!

Mathijs Mulder, Nuenen

“Bas is scherp in zijn analyses, zijn intuïtie is feilloos en hij is niet bang om dingen terug te geven. Human design als uitgangspunt geeft een duidelijk, stevig kader dat helpt bij inzichten en begrip voor jezelf en de ander. Maar los van human design... Jeetje wat weet deze man veel. Bas barst van de interessante modellen en fijne ‘weetjes’ van concreet tot meer theoretisch. Ik heb me altijd heel veilig en gesteund gevoeld bij hem en ben enorm dankbaar voor alles wat ik van hem heb mogen leren ♥️

Fleur Oude Voshaar, Haarlem

Bas is een zeer sympathieke kerel, die zich heeft ontwikkeld tot zeer kundige therapeut. Mijn man en ik kwamen met onze diepste pijn en onzekerheid. En met behulp van Bas zijn we voorbij blokkades bewogen. Ook de de-armouring was een zeer rijke ervaring. Het was alsof ik van binnenuit contact met Bas zijn handen kon maken, om de stuiten op het verdriet in mijn heupen. Hier is release ontstaan. Ik ben Bas erg dankbaar voor het zijn laagdrempelige open benadering, op een dieper level contact maken en het present zijn.

S.C., Amsterdam

"De intimiteit om een ademsessie te doen met jou alleen ontroerd me enorm vanmorgen.    Wat een cadeau geef je me en het cadeau is om goed te voelen. Ik heb enorm genoten van de wave die volgde! De intensiteit van het voelen van intimiteit opent een deur die ik moeilijk kan openen of het vertrouwen vinden om ze open te houden. Het is een gekwetst deel van mezelf dat aan de oppervlak komt. Het is me vooral heel duidelijk dat ik dit proces niet alleen kan doen omdat het door het verlangen om te verbinden met de ander zichtbaar wordt..."

Erika Verhaegen, Antwerpen