You got to ask for what you really want

Don’t go back to sleep.

You got to ask for what you really want…’

Rumi

Ademhalen, hoe doe je dat.

Ademhalen is een bijzonder iets. Enerzijds gebeurd het gewoon en anderzijds kan je via aandacht jouw ademhalen sturen en richten. En zo gauw je jouw aandacht erop loslaat, gebeurd het weer gewoon, als vanzelf. Er zijn geen andere lichaamseigenschappen waardat mee mogelijk is. Je kan niet stoppen met voelen bijvoorbeeld. je kan je zintuigen niet stopzetten. Ja, je kan je ogen dichtdoen zodat je niets ziet maar je kijkt nog steeds, hetzelfde geldt voor ruiken, horen, proeven, denken. Deze dingen gebeuren gewoon. Zodoende kan je je afvragen of het überhaupt wel iets is wat jij doet, of jij degene bent die kijkt, die voelt, die denkt. 

Via aandachtig, verbonden ademhalen, waarbij er dus geen pauze is tussen in- en uitademing, kunnen er allerlei emotionele staten getriggerd worden en kunnen we via onze ademhaling delen van onszelf bereiken die normaliter buiten ons bereik liggen en kunnen we zodoende als ademend die gebieden, de weggedrukte broeders en zusters, weer omarmen. 

Ik werk het meest met een specifieke methode, Prana Sanna Neuro-transformative Breathwork. Deze stijl is ontwikkeld door Sanna Beatrice (SWE) en integreert een aantal aspecten van ademwerk, ademen in wisselende snelheiden, opbouwend van zeer langzaam en diep naar snel, waarbij we zo diep mogelijk blijven proberen in te ademen, Adem vast houden op zowel de in als de uitademing. Het lichaam houden we hierbij zoveel mogelijk ontspannen maar we volgen de wijsheid van het lichaam, het lichaam mag bewegen zoals het wil.

Er valt een hoop te zeggen over de wetenschap achter ademwerk en daar zijn een hoop interessante boeken over geschreven. Wat mijn grootste interesse heeft is de mogelijkheid tot emotionele ontlading en genezing. In een training die ik zelf deed had ik intense fysieke ervaringen, waarbij ik begon op één yoga matje en eindigde omringd met kussen omdat mijn lichaam zo woest tekeer ging. Gedurende de sessie was mijn bewuste mind voortdurend op de achtergrond aan het toekijken, in opperste verbazing en het kostte aardig wat moeite om niet daarin te schieten en mijn mind het over te laten nemen. ‘Bas, wat ben je aan het doen man, dit is niet normaal’…. (nou heb ik altijd al een wat ambivalente verhouding met ‘normaal’ gehad maar dat is een ander verhaal)

Tijdens de laatste dag van die training had ik een ervaring die ik niet anders dan spiritueel kan betitelen. We gingen de ademsessie in en de rondes waren heftig en diep. Tijdens de laatste, integratie, ronde had ik een glasheldere visualisatie waarbij mijn 17jarige Zelf bij mijn voeten kwam zitten, op zijn (mijn?) hurken en hij (ik) hield mijn enkels beet. Hij glimlachte naar mij en bleef zo een tijdje zitten. Vervolgens draaide hij zich om en kwam ‘in’ mij liggen, integreerde in mijn 42jarige Zelf. Een enorm gevoel van heelheid en thuiskomen verspreidde zich door mijn lichaam en ik huilde, diep en intens en dankbaar.

Een ademsessie is een meditatie. Bewust ademen brengt je volledig in het Nu, rustig ademhalen brengt jouw zenuwstelsel in de parasympathische staat, de staat waarin het is als het rust, geneest, oplaadt. Ik ben dol op ademhalen omdat het zoveel kan brengen. Zeker in combinatie met Somatic Consent, waarbij de zintuigelijke instroom van sensaties wordt gebruikt als tool tot diep ervaringen van plezier en genot. 

Het mooie aan ademhalen is dat het dus iets is wat enerzijds in ons onbewuste leeft en anderzijds bewust ingezet kan worden om onszelf ergens te brengen. Wij zijn zelf volledig meester van deze ervaring, er is geen stimuli van buitenaf nodig, de ervaring en de gevolgen zijn volledig van ons en ons alleen. Dat is een bijzondere rijkdom die weinig andere ervaringen in zich dragen. Coaching via ademwerk is een weg naar Zelf, om langzaam laag na laag te doorademen en te zien wat daar te vinden is. Ademtraining/energie werk, hoe je het ook wil noemen is zo mooi! Ik ben erg dankbaar dit tot mijn beschikking te hebben om anderen bij te staan in hun tocht naar Zelf. Zoek mij op als dit jou aanspreekt en wellicht werken we samen.

Laatste posts

Ik nodig je graag uit om te reageren

Plaats een reactie